Monday, July 10, 2017

:: WeekenD ::



"Do not watch the petals fall from the rose with sadness, know that, like life, things sometimes must fade, before they can bloom again. - unknown"

Last weekend, since my roses dah fully bloom, so i cut it and letak dalam small bottle and place is at my kitchen table. 
So cantik. (Sendiri puji ler)

and saya sempat lagi buat wantan untuk juadah family. Sepacket wontan skin tu boleh muat 2 tupperware tu. Inti nya pulak.. isi ayam jer. dengan sayur kucai. 


buat wantan ni la yang paling senang. practice makes perfect eh. 
itu jer mampu cakap.



Friday, July 7, 2017

:: PaSSioN to RoSeS ::

 Assalammualaikum.

Apa nak jadi dah ni? Semua semangat bercucuk tanam dah bertukar ke bunga Rose. :)
Actually everything started with mini rose yang i terbeli kat pasar serikin.
2 batang RM 10.00
Bila tengok harga mcm tu, so, just want to try... mula mencoba untuk menanam nya,,
and ehhh,,,, menjadi lah pulak... cantik plak tu.
Warna pink muda & pink. Mcm kat sebelah and kat bawah ni.

Kat sebelah tu cantik kan.... that is my mini rose as well.

So, melihat pada kejayaan tangan ini menanam bunga rose dengan jaya nya... semangat nak mencuba tu semakin membuak. So.. kali ni ajak mak pg lagi.
Sengaja pegi lambat skit mana tau dapat murah.
Beli banyak dengan harga yang berpatutan.
well... seriously... memanng murah..
so i bought warna putih, yellow & red. :) and only for RM10.00
Tanam and mengharap ianya menjadi..
ohyeah...

Warna yang i pilih adalah...

Putih

Pale Yellow

Red yg tak red sangat.

Itu jer lah from now.
later sambung lagi kay.
Terima kasih. 




Tuesday, July 4, 2017

:: Roses ::


Roses

I'm back. Alhamdulillah. Still alive. :)
Now i'm crazy with roses.
Those are one of the photo of roses that i took from Kundasang.
Insha Allah i will update more later.

Assalammualaikum

Tuesday, July 21, 2015

:: Si CanTiK MaNiS ::



Salam Lebaran 

Photo taken by me. :D 
using my Ienovo phone. 
while waiting for my frientd to come over at my parents house. 
snap here and there
all plants around my mum house. 
kan musim panas..
only si cantik manis sahaja yang menghijau. 
like it. 


Sunday, July 19, 2015

:: LaMaN CiK KemBhoJha - RaYa MoDe ::

salam
selamat hari raya aidilfitri,
saya jamu gambar jer la yer...

 Dunno benih apa but i suspect its a watermelon. 
coz pernah buang biji watermelon before. tot x tumbuh... 

 biarkan lah. 

kacang panjang. My anak dara yang tanam.
biarkan lah


 This 2 is my Terung Bulat, 

 anak pokok cili. 

 cili yang merah. 

campur. ada tomato - chillie - kangkung - daun bawang

 Bunga Telang


 Bunga Kangkung


Thursday, June 4, 2015

:: During Gawai's Public Holiday ::


assalammualaikum

uwargh..... lama nya tak update my blog. apa-apa pun.. due to long weekend holiday this week. me and my girl ada banyak masa tok kemas and update our hasil tanaman. 

So.. tada.. this is the hasil. We alihkan anak tomatoes to their own place / pasu. This is anak benih cherry tomatoes. Wiw. cannot wait lah. :D




Last week, i went to Giant Hypermarket and saw these big red onion on sale coz dah tumbuh dauh.
wah.. so cheap ehhh.... only 50 sens for 9 pcs if im not mistaken lah.
so i letak dalam pasu lah.

This weekend, my plan nak buat sup tulang. slurpsss...


 Below is my sayur kacang pangjang & Kangkung. Now dah tak boleh nak tanam kat tanah sebab my kawasan sekeliling adalah tanah bukit. Walaupun i letak banyak tanah... tetap keras. so.. tanam lah dalam benda alah ni. okla. Kalau kurnag tanah.. tambahkan tanah sahaja. hehehehe...


Kangkung ni ada sejarah nya. actually ingatkan nak tanam dalam 2 pasu jer. sekali my anak dara letak biji benih dalam pasu yang lain and now i have 5 pasu. so that day masa kangkung dah besar, we try to gunting and let it tumbuh balik. fuyoo... cepat nya this vege tumbuh new cambah. 
so now we never kering sayur... always ready, 


 my 1st harvest. (Kangkung)


Bunga Talang,.. correct or not. bermula dari my mum. she only give the benih and i just letak jer dalam pasu and now i have 5 pasu. they support each other. so now kalau nak masak apa2 jer yang nak guna pewarna, my mak usually just call me and ask me to harvest the flowers... if not it will became the benih lah. 

below is my anak dara and buh betik yang tumbuh kat depan rumah. Banyak buah and now tinggal berapa biji dah... just give to my friend coz me and cik chee dah sampai tahap tak nak makan buah betik lagi...


this pokok pisang was from my dad's kebun. Actually he just want to park for a while end up he let it grow and now dah kuarkan hasil. wah... i never think that i will have a pokok pisang dalam kawasan my house.

tahun ni, my pokok buah mata kucing banyak berbunga... hopefully semua nya menjadi. amin...



that's all/.

Insha Allah.. kalau ada lagi.. akan ada lagi lah. :D nice clouds.



Tuesday, August 5, 2014

:: All of Me ::





Salam.



I've been listening to this song banyak kali via Mix FM.

I love his voice. This song is a beautiful song and lyrics.

I'll give you all of me...

Listening to this song makes me miss him more.

A lot.

Al-Fatihah.



Sekian.